array(2) { ["links"]=> array(2) { [0]=> array(2) { ["title"]=> string(4) "Home" ["url"]=> string(35) "https://www.alle-ophangsystemen.nl/" } [1]=> array(2) { ["title"]=> string(57) "Wil je het IKEA ophangsysteem kopen? Lees hier onze tips!" ["url"]=> string(78) "https://www.alle-ophangsystemen.nl/content/ikea-ophangsysteem-alternatief.html" } } ["count"]=> int(2) }

Op zoek naar een alternatief voor het HAGHED schilderij ophangsysteem?

Ikea heeft een eigen merk ophangsysteem genaamd Haghed. Je kunt hiermee 1 groot schilderij of 2 kleine schilderijen ophangen met een maximaal gewicht van 4kg. Het pakket heeft een witte ophangrail van 115 cm lang met 2 draden en 2 ophanghaakjes. Haghed is een prima ophangsysteem om lichte schilderijtjes aan op te hangen, maar toch hebben wij als productspecialist een aantal opmerkingen en tips:

1. De draden van 115 cm zijn aan de korte kant. Een plafond is al snel 260 cm hoog en dan zijn deze draden niet lang genoeg. Wij adviseren dan ook perlondraden met een lengte van 150cm. Onze draden zijn overigens ook te gebruiken met het Ikea Haghed systeem. Bekijk hier ons assortiment ophangdraden.

2. Zelf vinden wij ook de ophangrail eerlijk gezegd wat aan de korte kant. De rails zijn 115cm lang maar een gemiddelde wand is natuurlijk veel langer. Het is uiteraard het mooist om de rail van-muur-tot-muur te monteren, maar dan krijg je bij Haghed vanzelfsprekend meer naden te zien dan wanneer je rails van 2 meter lengte gebruikt. Nog een voordeel: onze rails van 2 meter zijn omgerekend per meter veel goedkoper dan de 115cm rails!

3. De maximale draagkracht van 4 kg is niet altijd toereikend. Een gemiddeld schilderij met lijst weegt al snel 5 tot 10kg. Spiegels zijn vaak zelfs nog zwaarder. Wij adviseren altijd een rail met een zwaardere draagkracht, bijvoorbeeld de Artiteq Clickrail of Newly R10 rail. Deze hebben een draagkracht van 20kg per meter.

4. Ook heeft IKEA geen zelfremmende haken beschikbaar. Hierdoor wordt het een stuk moeilijker om meerdere schilderijen op gelijke hoogte op te hangen. De zelfremmende haken zijn niet alleen veel gemakkelijker in gebruik, ze kunnen ook veel meer dragen, tot wel 20kg!

5. De draden van het IKEA ophangsysteem moeten aan de zijkant in de rails geschoven worden. Als de rails in een hoek uitkomt kun je hier dus erg moeilijk bij. Soms moet de rails zelfs weer van de muur gehaald worden of moet de rails uit de hoek worden geplaatst, wat een minder fraaie afwerking heeft.

6. Bij het Haghed systeem zijn geen hoekverbinders verkrijgbaar. Hierdoor is het vrijwel onmogelijk om in een hoek twee rails aan elkaar te monteren.

Kortom: Het IKEA Haghed Ophangsysteem is een prima systeem voor lichte kunstwerkjes, maar met een ophangsysteem van bijvoorbeeld Artiteq, Newly of Stas ben je niet alleen goedkoper, maar ook beter uit!